Skip to main content

Focus VMML

Naast haar missie, visie én ambities zet de VMML graag gerichte kaders uit voor een specifieke periode: focus voor in ieder geval het komende jaar. De VMML heeft hiervoor een concept whitepaper opgesteld met als titel: ‘2030: Infectieveiligheid onder druk. De rol van medisch microbiologische laboratoria binnen de infectie preventiestructuur in Nederland’.

Toekomstige uitdagingen
De ontwikkelingen in de gezondheidszorg zijn uitdagend. Dat is zeker ook van toepassing op de MML. We zien dat de continuering van georganiseerde infectieketens onder druk staat. Infectieketens veranderen onder meer door de consolidatie van laboratoria. Dit biedt kansen, maar brengt ook zeker risico’s met zich mee. En die dienen zo klein mogelijk gehouden te worden.

De uitdagingen met betrekking tot preventie en bestrijding van infecties en infectieziekten zijn veel omvattend. Het aantal zorggerelateerde infecties door bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) zoals onder andere MRSA, VRE, Candida auris of carbapenemase producerende micro-organismen vormen een toenemende bedreiging. Deze micro-organismen zijn steeds moeilijker tot niet meer te bestrijden met de beschikbare antibiotica. Daarbij heeft COVID laten zien dat de Nederlandse infrastructuur suboptimaal is voor de bestrijding van pandemieën.

Het mag duidelijk zijn dat infectieveiligheid en infectie-infrastructuur nadrukkelijker op de agenda horen te staan richting 2030. En daar willen we als VMML een bijdrage aan leveren met dit whitepaper.

In dialoog
Dit whitepaper heeft de VMML gedeeld met haar leden voor verdere finetuning. Diverse suggesties vanuit de laatste ALV van 24 september zijn verwerkt in dit dynamische document. Het whitepaper vormt een aanzet en een middel om in gesprek te gaan over de inhoud met stakeholders en ketenpartners zoals zorgverzekeraars, huisartsen, ziekenhuizen, de VVT en de overheid/RIVM.

Het whitepaper staat op de agenda van de ALV van 18 december 2024 om te worden vastgesteld.

Rol VMML – infectieveiligheid

Medisch microbiologische laboratoria (MML) spelen een cruciale rol in het waarborgen van infectieveiligheid voor iedere burger en patiënt. De Vereniging voor microbiologische laboratoria (VMML) ondersteunt zowel individuele als collectieve ambities van de laboratoria. Uiteraard in samenwerking met landelijke èn regionale partners.

Het doel van de VMML is continuering en verbetering van georganiseerde infectieketens. Namens de laboratoria doet de VMML dat voor iedere patiënt en voor onze aanvragers zoals huisartsen, medisch specialisten en artsen ouderengeneeskunde en GGD’en.